خبرگزاری مهر - گروه استانها - علیرضا نوری کجوریان: آخرین روزها و ساعتهای ۹۷ چندان خوش یمن نبود و باران سیل آسا، مناطق بسیاری از دو استان گلستان و مازندران را درگیر و خانوارهای زیادی را در آغاز سال نو آواره کرد.
سیل در مازندران
جاری شدن روان آبها و طغیان رودخانهها، در ساری، نکا، قائمشهر و سیمرغ، شهرها و روستاهای مختلف مازندران را به زیرآب برد و مدیریت بحران را در مازندران در آستانه نوروز، غافلگیر کرد.
با گذشت حدود یک هفته از سیل و برف مازندران هنوز راههای برخی مناطق مازندران مسدود است و رانش و ریزش، روند امدادرسانی را در مناطق مختلف مازندران با مشکل مواجه کرده است. به زیرآب رفتن ترانسهای برق، شبکههای آبرسانی در برخی مناطق مازندران از جمله سیمرغ، بابل و نکا را از مدار خارج کرد و تعدادی از مناطق همچنان با قطعی آب روبرو هستند.
بارندگی سیل آسا، برف و کولاک و رانش به همراه شمار زیادی مسافر نوروزی، مازندران را در اولین روزهای ۹۸ با مشکلات عدیده ای روبرو کرده است و وقوع بحرانهای ترکیبی درحالی است که هنوز وضعیت مازندران با گذشت چند روز از سیل عادی و طبیعی نشده است.
بارندگی و حوادث مختلف در مازندران تاکنون پنج کشته برجای گذاشته است و به گفته علی عباسی مدیرکل پزشکی قانونی مازندران، این افراد در ساری، میاندرود، سوادکوه براثر حوادث سیل و ریزش سنگ فوت شدهاند.
اسکان سیلزدگان در مساجد روستاهای همجوار
بارندگی سیل آسا سبب آوارگی برخی روستاییان سیل زده مازندران از خانه و کاشانه شد.
سید محمد ساداتی عضو شورای روستای مالخواست ساری در گفتگو با خبرنگار مهر میگوید: مردم این روستا گرفتار برف سنگینی شدند و راههای ارتباطی، برق و آب و تلفن منطقه یک هفته قطع است.
دام سلبریتی ها برای مردم به بهانه سیل
با گذشت چند روز از سیل مازندان پای سلبریتی داخل استان و خارجیها و ورزشکاران نیز به بهانه حمایت از سیلزدگان باز شده است و از گوشه و کنار استان و کشور برخیها با اشتراک گذاشتن تصاویر و دل نوشتههایی به همراه شماره کارت، از مردم و هموطنان تقاضا دارند که کمکهای نقدی را برای حمایت از سیلزدگان به حساب آنان واریز کنند.
تجربه سلبریتی در سیل مازندران تکرار حرکتی است که برخی در زلزله کرمانشاه نیز به راه انداختند و با گذشت ماهها بسیاری از آنان پاسخگوی وجوه دریافت شده از مردم به بهانه کمک به نیازمندان نیستند. این درحالی است که مسئولان مازندران از هم استانیها و مردم تقاضا دارند کمکهایشان به سیلزدگان را فقط از طریق مراجع و نهادهای رسمی ارسال یا واریز داشته باشند.
شهرهای مرکزی گرفتار کم آبی
درحالی بیش از پنج روز از سیل مازندران میگذرد که شهرستان بابل پس از وقوع سیل همچنان گرفتار قطع و یا کدورت شدید آب است و به گفته متولیان آب و فاضلاب شهری احتمال اینکه تا پنج روز آینده مناطق سیل زده، همچنان گرفتار قطع و یا کم آبی باشند وجود دارد.
همچنین به گفته مجید عبداللهی مدیرعامل آب و فاضلاب مازندران، سیل بیش از ۲۸ میلیارد تومان به بخش آب رسانی در استان خسارت زده است.
خسارت سیل به بخش مسکن در مازندران
سیل، برف و کولاک مازندران تاکنون به بیش از شش هزار و ۳۰۰ خانه را در مازندران آسیب زده و از این تعداد ۵۹۰ واحد تخریب شدهاند.
به گفته محمد خانی نوذری مدیرکل بنیاد مسکن مازندران، شش هزار و ۲۹۰ واحد براثر سیل اخیر در استان خسارت دیدند و۵۰۰ واحد مسکونی روستایی و ۹۵ واحد شهری از ۶۰ درصد به بالا خسارت دیدند که تخریبی محسوب میشوند.
وی با اظهار اینکه بیشترین خسارتها در شهر سیمرغ، کیاکلا و روستاهای اطراف بوده است گفت: همچنین در شهرستانهای میاندرود و ساری نیز شاهد بروز خسارتهایی به بخش مسکن بودهایم.
خانی نوذری عنوان کرد: بنا داریم طبق مصوبه هیئت دولت نسبت به پرداخت تسهیلات برای جبران خسارت اقدام کنیم. کار پرداخت تسهیلات بلاعوض معیشتی و تعمیراتی از امروز آغاز شده است و طبق پیشنهاد داده شده در جلسه ستاد مدیریت بحران روز گذشته که با حضور رئیس سازمان مدیریت بحران برگزار شد، برای تعمیرات ۱۵ میلیون تومان، بلاعوض معیشتی ۵ میلیون تومان و بلاعوض تعمیراتی ۴ میلیون تومان پیشنهاد شده است.
بازدید مسئولان ملی از مناطق سیل زده
در دو روز گذشته سیل و بارندگی شدید، پای مسئولان ملی و کشوری از جمله اسماعیل نجار رئیس سازمان مدیریت بحران، علی لاریحانی رئیس مجلس شورای اسلامی و اسحاق جهانگیری را به مناطق سیل زده در مازندران باز کرد.
اسماعیل نجار رئیس سازمان مدیریت بحران با بیان اینکه پرداخت تسهیلات بانکی به حادثه دیدگان سیل اخیر استانهای شمالی کشور توسط دو بانک ملی و مسکن آغاز خواهد شد، گفت: برای احداث هر واحد روستایی ۴۰ میلیون تومان تسهیلات چهار درصد، ۱۵ میلیون تومان تسهیلات معیشتی و همچنین ۵ میلیون تومان تسهیلات معیشتی بلاعوض داده میشود.
وی خاطر نشان کرد: برای ترمیم واحدهای مسکونی نیز ۱۵ میلیون تومان تسهیلات چهار درصد و ۴ میلیون تومان کمک بلاعوض پرداخت میشود.
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در جریان بازدید از مناطق سیل زده مازندران با اعلام اینکه بخشهای خسارت دیده باید هرچه سریعتر موردحمایت قرار گیرند، اظهار داشت: با ارائه تسهیلات بلاعوض و کم بهره به بخشهای آسیب دیده سعی خواهیم کرد این واحدها دوباره وارد چرخه فرآیند تولید شوند.
وی تأکید کرد: کار بازسازی مسکن روستاییان آسیب دیده نیز هرچه سریعتر آغاز میشود.
درحالی مازندران هنوز درگیر سیلاب نوروزی است که سامانه بارشی جدیدی از روز دوشنبه استان را فرا میگیرد و براساس پیش بینی هواشناسی، احتمال وقوع سیلاب دوباره دور از انتظار نخواهد بود.
سیل در گلستان
اما سیل گلستان را نیز درگیر کرد و شدت آن در این استان به ویژه آق قلا بیشتر و جدی تر بود که به کشته شدن دو نفر و خسارات مادی بسیار انجامید.
سیل در گلستان راههای بیشماری را مسدود، برق بسیاری از روستاها را قطع کرد.
امروز اما در شرایطی که با فروکش کردن بارشها، وضعیت مناطق سیل زده پایدار و قابل کنترل شده است، وزیر کشور رو رئیس مجلس شورای اسلامی با حضور در مناطق سیل زده دو استان گلستان و مازندران از نزدیک در جریان خسارات و نیازها و ضرورتها قرار گرفتند.
قطعی برق، ریزش کوه، توقف حرکت قطار، لغو پروازها، فرو رفتن ۹ روستا در زیر آب، تخلیه چندین روستا، خسارت به زندگی عشایر وزمین های کشاورزی گنبدکاووس تنها بخشی از آسیبهای وارده ناشی از سیل به ساکنان و مناطق درگیر است.
خسارت ۱۶۴۰ میلیارد تومانی سیل به کشاورزی گلستان و مازندران
مدیرکل دفتر مدیریت بحران و کاهش مخاطرات بخش کشاورزی اعلام کرد: سیل در استانهای گلستان و مازندران ۱,۶۴۰ میلیارد تومان به بخش کشاورزی خسارت وارد کرده است.
رئیس مجلس: سازوکار جلوگیری از تکرار سیل بررسی شود / لزوم لایروبی انهار
علی لاریجانی، بعدازظهر شنبه در حاشیه بازدید از مناطق سیل زده بندرترکمن در جمع خبرنگاران اظهار کرد: دو مسأله را باید از هم جدا کرد یکی اینکه فوریتها را در نظر گرفت و اینکه باید به چه بخشهایی کمک کرد تا آسیبها کاهش یابد.
وی با بیان اینکه نکته دیگر اینکه برای آینده باید چه سازوکارهایی فراهم کرد که این حادثه تکرار نشود، افزود: در شرایط فعلی رسیدگی فوری به مردم مهم است و از مردمی که هنوز در معرض سیل هستند میخواهم که توصیههای دستگاهها را جدی بگیرند.
لاریجانی با اشاره به اینکه مهم این است که نباید حادثه جانی داشته باشیم، اضافه کرد: کمکهای بلاعوض شروع شده و باید پیگیری شود تا این کمکهای هرچه سریعتر به دست مردم برسد.
وی گفت: مردم نگرانی و اضطراب نداشته باشند زیرا مجلس و دولت به کمک آنها خواهند آمد و هم تسهیلات برای کارهای کشاورزی و مسکن به آنها ارائه خواهد شد.
وزیر کشور: مشکل برق ۵۰ روستای سیل زده رفع شد / کمکها شتاب گرفت
عبدالرضا رحمانی فضلی بعدازظهر شنبه در حاشیه بازدید از مناطق آسیب دیده از سیل گلستان اظهار کرد: از ۵۲ روستای استان که با قطعی برق مواجه بودند مشکل ۵۰ روستا حل شد و آب آشامیدنی در ۴۰ روستا برقرار اما همچنان اهالی ۲۰ روستا آب شرب ندارند.
وی با بیان اینکه اقدامات پیشگیری مانع بروز تلفات زیاد انسانی شد، گفت: اسکان سیل زدگان وضعیت خوبی دارد ضمن اینکه امداد رسانی روند مطلوبتری گرفته است.
اعزام ۸ فروند شناور به مناطق سیلزده آققلا
مدیر بنادر و دریانوردی گلستان گفت: ۸ فروند شناور در حال بارگیری و اعزام به منطقه سیل زده شهرستان آق قلا هستند.
اله یار اسعدی عصر شنبه در گفتگو با خبرنگاران اظهار کرد: با دستور مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی، مدیریت بنادر گلستان به منطقه سیل زده امدادرسانی میکند.
وی افزود: در راستای اجرای دستور مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی مبنی بر امدادرسانی مدیریت بنادر گلستان به منطقه سیل زده در این استان، اعزام قایقهای موتوری به منطقه سیل زده گلستان در دستور کار قرار گرفته است.
مدیر بنادر و دریانوردی استان گلستان ادامه داد: مدیریت بنادر گلستان هماهنگی لازم جهت اعزام قایقهای تفریحی از تعاونی قایقرانی بخش خصوصی را مدنظر قرار داده است و تعداد ۸ فروند شناور در حال بارگیری و اعزام به منطقه سیل زده شهرستان آق قلا هستند.
وی اضافه کرد: برحسب موافقت مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی، پشتیبانی مالی لازم نیز از قایقهای اعزامی انجام میشود.
وزیر کشور: مدیریت سیلاب را پشت سر گذاشتیم
وزیر کشور نیز پس از بازدید از مناطق سیل زده، در جلسه مدیریت بحران آق قلا در گلستان تأکید کرد: مرحله اول که مدیریت سیلاب بوده را پشت سر گذاشتیم، اکنون در مرحله دوم که خدمت رسانی است قرار داریم و سپس برای مرحله سوم که ساخت و ساز است آماده می شویم و باید هرچه سریعتر تمام منازل آسیب دیده حتی خانههای گلی بازسازی و بهسازی شوند.
با اسکان اضطراری سیل زدگان در اماکنی چون سالنهای ورزشی و مدارس، سیل زدگان کمی آرامش گرفتهاند.
سفر مسئولان کشوری به مناطق سیل زده به منظور بررسی میدانی خسارات وارده و چگونگی خدمت رسانی سریعتر و بهتر به سیل زدگان ادامه دارد.
نظر شما